Czwartek, 7 maja 2009 roku



NAUKI MATEMATYCZNO PRZYRODNICZE

„FABRYKA SŁODKICH DIAMENTÓW – w kręgu hodowców kryształów”

Dzisiaj przygotowaliśmy nasycone roztwory do otrzymania kryształów. Na początek naszym zadaniem było odpowiedzieć na pytania : "co by było gdyby?" Wszyscy byliśmy miło zaskoczeni tak pozytywnym rozpoczęciem zajęć. Po takiej rozgrzewce każdy z nas z zapałem zabrał się do wyznaczonej roboty. Wylosowaliśmy substancje z których będziemy hodowali kryształy, były to: tiosiarczan sodu, chlorek sodu, sacharoza, siarczan glinowo-potasowy, siarczan (VI) miedzi (II). Później korzystając z tabeli rozpuszczalności wykonaliśmy wykresy zależności rozpuszczalności wylosowanej substancji w 100g rozpuszczalnika w zależności od temperatury i obliczaliśmy ile należy wziąć danej substancji na 150 ml wody aby w temperaturze 30 stopni Celsjusza otrzymać roztwór nasycony. Kierowała nami nieprzeparta chęć bliższego przyjrzenia się każdej z substancji. Wysypaliśmy je na szalki Petriego, po czym przypatrzyliśmy się im gołym okiem i dokładniej pod lupą.
Naszym kolejnym zadaniem było sporządzenie roztworu nasyconego zgodnie z instrukcją.
Z zapałem zabraliśmy się do pracy. Na zakończenie przelaliśmy je do podpisanych słoików z umieszczoną wewnątrz wełnianą nitką zakończoną spinaczem lub guzikiem. Zniecierpliwieni czekamy na efekty naszej pracy. W ramach samodzielnych poszukiwań naszym zadaniem jest przygotowanie jak największej ilości informacji o substancjach, którymi się dziś zajmowaliśmy (właściwości fizyczne, chemiczne, zastosowanie, miejsce występowania, różne ciekawostki itd. …). Zakończenie „hodowli kryształów” i podsumowanie zajęć odbędzie się 4 czerwca 2009 roku.

PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ

Dziś omówiliśmy zagadnienia związane z Unią Europejską, Unią Walutową i EURO- wspólną walutą krajów członkowskich. Zgłębiliśmy również historię powstawania Unii Europejskiej, poznaliśmy symbole UE. Dowiedzieliśmy się czym jest Unia Walutowa. Wszystkie te informacje zawarliśmy w bardzo ciekawej i obszernej prezentacji multimedialnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz